vrijdag 28 september 2012

Tomaten-spiralen



Afgelopen zaterdag had ik afgesproken met een bevriende moeder om samen te lunchen met de kinderen erbij: haar 4 jarig dochtertje en 6 jarige zoon en mijn  T. en M.
Ik had voor courgette-soep gezorgd en samen met T,  4 jarige en 6 jarige (M. had geen zin, wilde 'spelen!') hebben we Tomaten-spiralen gemaakt voor bij de soep!!!

Nodig voor ongeveer 12 stuks:
3 plakjes diepvriesbladerdeeg (ontdooid)
2 dessertlepels tomatenpuree
30 gram geraspte belegen kaas
4 à 5 verse blaadjes basilicum
beetje bloem
Materiaal: ovenplaat/bakplaat, stukje bakpapier, mes

Verwarm de oven voor op 220°C, heteluchtoven 200°C. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat.
Bestrooi je werkblad met een beetje bloem. Leg de drie plakjes bladerdeeg dakpansgewijs naast elkaar op je werkblad, zodat er een grote rechthoek ontstaat en de randen dus een klein stukje overlappen. Druk de randen aan met de vingers dat er een grote lap bladerdeeg ontstaat.
Besmeer de hele lap bladerdeeg met een dun laagje tomatenpuree, let op dat je goed tot aan de randen smeert. Strooi de geraspte kaas erover heen. Scheur met je handen de basilicumblaadjes in stukjes en verdeel ze over de geraspte kaas.
Rol de lap bladerdeeg vanaf de lange zijde op tot een worst, zodat je alle vulling aan de binnenkant verstopt.
Snij de deegworst voorzichtig in plakken met het mes en leg ze met de spiraal zichtbaar naar boven op de bakplaat. Als het deeg bij het doorsnijden is ingedeukt, druk je het met je vingers terug in een ronde spiraalvorm.
Bak de tomaatspiralen in 15 minuten bruin en gaar in de voorverwarmde oven. Vraag een volwassene om je te helpen met de oven. Als de bovenkant van de spiralen aan het einde van de oventijd te bruin wordt, kun je ze even afdekken met een stukje aluminiumfolie, zodat ze niet verbranden.

Vrije vertaling uit I can cook, fabulous fun for kids in the kitchen van Sally Brown & Kate Morris, Hamlyn.

De kinderen hebben ze met veel plezier gemaakt: bladerdeeg insmeren met tomatenpuree, kaas erover strooien, basilicumblaadjes klein scheuren en erover verdelen, deeg oprollen tot worst en plakjes ervan snijden.

We hadden een hele lading gemaakt, maar ze waren in no time op! Succes-nummer dus!

zaterdag 22 september 2012

Ome Jan-boterhammen


Afgelopen week vierden wij M. zijn 5de verjaardag. Het was een gewone school/werkdag, maar als het enigszins kan, zijn op verjaardagen 'pappa' en 'mamma' thuis en dat was deze dag gelukkig weer gelukt. De knullen kwamen tussen de middag gewoon thuis lunchen met I. en mij. Ter ere van M. zijn verjaardag kwam onze ome Jan gezellig 'mee-eten.' Bij feest vieren hoort lekker (en liefs een beetje speciaal) eten, die dag werden dat de beroemde ome Jan-boterhammen:
Je hebt nodig voor 4 boterhammen:
  • 4 sneetjes roggebrood
  • 4 plakken peperkoek
  • Margarine
  • Rinse appelstroop
  • Pure hagelslag. 
Besmeer de sneetjes roggebrood met margarine en daarna met stroop en leg op elke sneetje een plak peperkoek. Besmeer de peperkoek met stroop en bestrooi met hagelslag.
En dan smullen maar!!! Nu bestonden de ome Jan-boterhammen al veel langer. Lang geleden smulden twee andere jongetjes hier al van, maar voor ons was het de eerste keer dat we ze aten. De ome Jan-boterhammen vielen zo in de smaak bij T. en M. dat ik denk dat ze vaker (op feestdagen) op het menu komen!

De lekkerste stroop vind je trouwens bij Puur Vandewall in Eckelrade. Ze hebben ook een webwinkel, zelfs met bezorgservice voor klanten die (goed bereikbaar) wonen aan de brengroute van Eckelrade naar Maastricht en weer terug!