zondag 28 oktober 2012

Gegrilde groene asperges met ei en parmezaanse kaas


T. en M. zijn een nachtje logeren bij opa en oma en dus eten er even geen kinderen mee. Dat geeft meteen een heleboel meer keuze, wat het leven niet meteen makkelijker maakt!
Nadat ik het grut afgezet had bij opa en oma, ging ik op pad om wat te eten in te slaan. Zaterdagmiddag 16.15 uur, ja dan heb je pech dat je in een dorp woont, want bij zowel de slager, de bakker en de groentezaak waren de deuren gesloten en werd er volop gepoetst! Dat maakt de keuze meteen een stuk kleiner, die werd dus beperkt door de keuze in de supermarkt! Maar ook hier is genoeg te kiezen, hoor.

Na wat wikken en wegen eindigde ik bij de kassa met een bak gyros-reepjes, een bosje groene asperges en een komkommer. Zoals Janneke Vreughdenhil zou zeggen: Gyros-reepjes voor de Hongerige Man, in mijn geval, mijn I. en groene asperges voor mij. Groene asperges uit Peru...... ja, ik weet het niet erg groen, mea culpa, ik had er gewoon echt zin in. Het diner bestond heel simpel uit gyros en zelfgemaakt knoflooksausje voor manlief, gegrilde groene asperges voor mij en voor ons allebei hele lekkere aardappeltjes uit de oven (restje mee terug genomen uit Zeeland: Gourmandine-aardappels) met komkommersalade.

Maar het leukste was dat er nog wat groene asperges over waren en dat leverde op zondagmiddag een uiterst simpele, maar vooral heerlijke lunch op. Het recept komt uit Comfortfood van Janneke Vreugdenhil:
Voor 1 persoon:
1 bos groene asperges
extra vergine olijfolie
2 eieren
een stukje Parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de asperges schoon: je hoeft ze niet te schillen, alleen te wassen en een paar centimeter van de onderkant van de stengels te snijden. Spreid de asperges uit over een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met wat zout. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de asperges in ongeveer 10 minuten gaar. Schud tussendoor een paar keer aan de bakplaat, zodat de asperges omrollen en gelijkmatig garen. Kook, bak of pocheer intussen de eieren. Leg de asperges op een groot bord en vlij er de eieren op. Besprenkel royaal met olijfolie, maal er peper boven en schaaf met een dunschiller schilfers van de Parmezaanse kaas. Eet er brood bij, en eventueel nog een handje zwarte olijven.
Zoek de verschillen. Ik zie nu pas op Jannekes website haar foto van de gegrilde asperges, in het kookboek staat er geen foto bij. Het zijn bijna identieke bordjes, haar en mijn bordje!
Zo kookte ik mijn eitje trouwens: pan met kokend water, gaatje in eitje (maat L) prikken en in 5 minuten (zonder deksel op de pan) koken. Resultaat: gestold wit en mooi vloeibaar eigeel, just the way I like it.

maandag 8 oktober 2012

Zoete pannenkoekjes


Na afgelopen zondagochtend samen met onze loge G. laat en vooral lekker uitgebreid te hebben ontbeten, schoot de lunch er tussen de middag bij in, want niemand had honger.
Maar toen we om 16.00 uur na een zonnige wandeling thuis kwamen, hadden we allemaal wel trek in wat lekkers. En dat werden de zoete pannenkoekjes van mijn oma.

Helaas kan ik me niet veel meer herinneren van mijn oma, omdat ze overleed toen ik 6 jaar was. Maar haar pannenkoekjes werden vroeger bij mij thuis vaak gegeten in combinatie met witte bonensoep.  Eerst soep, dan pannenkoekjes. De soep maak ik zelf bijna nooit, want mijn mannen zijn daar niet zo'n grote liefhebbers van. Maar de pannenkoekjes vinden altijd gretig aftrek!!!

Ingrediƫnten voor ongeveer 20 stuks:
  • 160 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 eieren
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 100 ml melk
  • 120 gram rozijnen
  • plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
Meng het zelfrijzend bakmeel en de suiker in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg de eieren toe en begint vanuit het midden te kloppen tot een glad beslag. Voeg geleidelijk de melk toe en blijf roeren tot alle melk is opgenomen. Je kunt kiezen om nu de rozijnen aan het beslag toe te voegen. Ik doe dat liever pas als ik het beslag in de pan schep.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en schep 3 kleine hoopjes beslag in de pan. Ik gebruik hier een juslepel voor, maar kies vooral wat je makkelijk vindt. Dit is ook het moment dat ik de rozijnen toevoeg. Ik voeg een kleine handgreep rozijnen toe aan het beslag in de juslepel en schep zo drie keer een juslepel beslag in de pan. Bak de koekjes aan beide zijden mooi goudbruin.


De koekjes worden gewoon zo gegeten, liefst uit het vuistje! Geen beleg nodig, want er zit al genoeg suiker in! De pannenkoekjes zijn ook koud lekker en heel handig mee te nemen.

Leuk om mee te nemen bij een mooie herfstwandeling in het bos voor een culinaire tussenstop met warme chocomel uit de thermoskan!!

zaterdag 6 oktober 2012

Pure chocoladetaart met frambozen

Mijn I. had afgelopen week birthdaycakecamp.tumblr.com in Tiel waarbij de deelnemers gevraagd werd hun eigen baksel mee te nemen. I. keek me heel lief aan met de vraag "Wil jij die chocolade-taart met frambozen voor me bakken?" "Ja, natuurlijk!"

Zondagmorgen dook ik met T. en M. de keuken in........ T. gewapend met camera om het geheel goed vast te leggen voor 'het sitetje' (lees: deze blog.)

Het recept komt uit 'Eten enzo' van Janneke Vreugdenhil:

Ingrediƫnten
  • 250 gram pure chocolade met min. 70% cacao (bijv. swiss)
  • 250 gram roomboter
  • 4 grote eieren
  • 350 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 350 gram bloem, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram amandelen, fijngemalen
  • 200 gram (diepvries)frambozen
Extra
Springvorm van 24 cm
bekleed met bakpapier
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breek de chocolade en laat die samen met de boter smelten in een pannetje op laag vuur. Laat het mengel afkoelen tot lauw. Klop intussen de eieren met de suiker, vanille en een klein snufje zout tot een dikke vla.
Voeg bloem, bakpoeder en gemalen amandelen toe. Spatel het chocoladebotermengsel erdoor tot je een egaal beslag hebt, maar roer niet meer dan nodig. Schep er tweederde van de frambozen door. Schenk het beslag in de taartvorm en strooi de rest van de frambozen erover.
Bak de taart in 40-45 minuten in het midden van de oven. De bovenkant moet stevig aanvoelen, maar nog wel een beetje meegeven. Laat de taart afkoelen en haal hem pas daarna uit de vorm. Serveer hem met sterke espresso, verse frambozen en lobbige, ongezoete slagroom.

  Eerst werd alles wat we nodig hadden klaar gezet en afgewogen.


En werd de oven voorverwarmd op 180 graden.


Laat de chocolade samen met de boter op een laag vuur smelten en tot lauw afkoelen.


M. had eitjes-klutsdienst, 4 stuks in dit geval!!



Klop de eieren samen met suiker, vanille en snufje zout mooi schuimig tot een dikke vla.


Schep er de bloem, bakpoeder, amandelen, het chocoladebotermengsel voorzichtig doorheen en als laatste 2/3 van de frambozen.


Schep het beslag in een bakblik. Ik koos voor een rechthoekige, maar wat je leuk vind of voor handen hebt. En verdeel de achtergehouden frambozen erover. Bak de taart in 40-45 minuten in het midden van de oven.


En dan het leukste van het bakken van een taart......


de spatel (en beslagkom) schoon likken!!!!

De taart werd versierd met ouwels met het logo van Archief 2.0 ter ere van hun 5de verjaardag. 

Alsnog van harte gefeliciteerd en op naar de 10 jaar, Archief 2.0!!!!