zaterdag 12 april 2014

Soezen



Afgelopen maandag maakten we bij de koksopleiding soezen. Alleen de mijne mislukte nogal en in plaats van mooie ronde soesjes werden het meer een soort space-shuttles. Vandaag dus revanche op de spaceshuttles...... En joehoe jippie, ze lukten!! Alleen nu nog kiezen: vullen en opeten of in de vriezer voor het Paasdiner???

Ingrediënten:
  • 80 ml melk
  • 80 ml water
  • 80 gram boter
  • 80 gram bloem
  • 4 gram zout
  • 150 gram ei (3 stuks)

Verwarm de oven voor op 220 ºC conventionele oven, 200 ºC hetelucht oven. Bekleed een bakplaat met bakpapier,

Doe de melk, het water en de boter in een pan. Breng het aan de kook en haal de pan van de hittebron af, zodra het mengsel van melk, water en boter heeft gekookt.

Voeg nu in een keer de bloem en het zout toe. Roer dit nu snel met een spatel glad, zodat er een deegbal ontstaat.

Zet de pan terug op de hittebron en verhit al roerend het deeg nog ongeveer 5 minuten tot er vet vrijkomt.

Zet de pan weer naast de hittebron en roer een voor een de eieren door het beslag zodat er een glad beslag ontstaat.
Doe het beslag over in een spuitzak en spuit hoopjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Heb je geen spuitzak, maak dan met twee lepels hoopjes deeg. Leg de hoopjes deeg genoeg uit elkaar, want de soezen rijzen natuurlijk nog.

Bak de soesjes in 10 à 15 minuten gaar. Schakel de oven uit, zet de deur op een kiertje en laat de soezen 10 minuten in de oven afkoelen. Daarna kun je ze verder laten afkoelen in de oven.



Nu kunnen de soesjes gevuld worden: zoet of hartig, waar je zin in hebt. Je kunt ze serveren bij de koffie, als dessert, als borrelhapje of voorgerecht. Soezen laten zich trouwens heel goed invriezen. Als je ze niet meteen gebruik, kun je ze het beste in een plastic zak in de vriezer leggen, handig voor een ander keertje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten