zondag 23 februari 2014

Borrel-balletjes



Borrel-balletjes: leuk om samen met je (klein)kinderen te maken: balletjes draaien, eerst door de chilisaus en daarna door de gebakken uitjes halen!!

Ik kreeg dit recept heel lang geleden een keertje van een tante van manlief. Zij gaan met Carnaval met een groep vrienden op stap en een vriendin had deze balletjes in haar knapzak zitten. De balletjes zijn inderdaad ideaal om  mee te nemen. Maar smaken ook heel goed thuis voor de buis.

Ingrediënten:
  • 800 gram rundergehakt
  • peper en zout (of gehaktkruiden*)
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 theelepels sambal
  • 1 scheut gembersiroop
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 dikke ui 
  • 2 eieren
  • paneermeel
  • chilisaus
  • 2 doosjes gebakken uitjes

Materiaal: bakpapier.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet opzij voor later. Snipper de teentjes knoflook en de ui fijn. Breng het gehakt op smaak met peper en zout. *Ik gebruik altijd 'Mix voor Gehakt' van Verstegen om mijn gehakt te kruiden, gewoon omdat ik dat makkelijk vind.

Voeg daarna de mosterd, sambal, gembersiroop, knoflook, ui en paneermeel toe en meng alles goed. Twijfel je of je gehaktmengsel zo goed op smaak is en wil je het graag zeker weten? Bak een klein beetje van het gehaktmengsel bruin en gaar in een klein koekenpannetje. Proef dit en mis je nog iets, voeg dan nog wat toe: te flauw: beetje meer zout, te zacht van smaak: beetje extra sambal etc. Bedenk wel dat je de balletjes zo ook nog door de chilisaus rolt en dat ze daar ook wat pittiger van worden.

Verwarm de oven voor op 150 graden Celcius. Draai balletjes van het gehaktmengsel ter grootte van een pingpongbal. Doe een flinke scheut chilisaus in een diep bord en doe wat gebakken uitjes in een ander diep bord. Rol de balletjes eerst even door de chilisaus en daarna door de gebakken uitjes. Zo krijg je een 'jasje' gebakken uitjes om je gehaktballetjes. Leg de balletjes op de met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de balletjes in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven bruin en gaar.

Wij aten ze deze week warm als avondeten met frietjes en komkommersalade. Groot succes bij mijn twee knullen!

zondag 9 februari 2014

MET SMAAK Kinderkookles Carnaval 26 februari 2014

Bron nl.delhaize.be


KOM JIJ OOK MEE KOKEN?


Wanneer: Woensdag 26 februari 2014 van 15.00-17.00 uur

Wie: kinderen van 8 t/m 12 jaar

Waar: Keuken van Sportcafé In10z 
(tennishal Meerssen), gelegen aan Molenveldweg 18 te Meerssen

Kosten: € 24,- p.p.

Alaaf, we gaan deze kinderkookles koken in carnavalssfeer
 en we maken 2 gerechtjes: één hartig en één zoet.
 Wat?? Dat blijft nog even een verrassing!

Geef je snel op door een mailtje te sturen naar hannekelouisa@gmail.com

Heb je vragen, bel gerust met Hanneke Philipsen 06-29026328