vrijdag 28 augustus 2015

Chop Chop Cooking Club Opdracht 3: Dressing en salade



Super opdracht: dressing maken! Als je een lekkere dressing kunt maken, geef je dat zoveel mogelijkheden. We eten salades als lunch-, voor-, bijgerecht en natuurlijk hoofdgerecht.

We maken een heel eenvoudige basisdressing. Als je die onder de knie hebt, kun je natuurlijk zelf gaan variëren: gebruik eens citroensap in plaats van azijn, pak eens gembersiroop in plaats van honing, voeg verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie, bieslook, dille, basilicum), gesnipperde uitje of knoflook toe, vervang een deel van de olie door yoghurt,  kies eens een ander soort azijn, bijvoorbeeld balsamico of frambozen. De variaties zijn eindeloos.

Hier zie je een filmpje van Allerhande hoe je een dressing maakt. Zij noemen de dressing in het filmpje een vinaigrette, alsof het synoniemen zijn. Maar het verschil tussen een dressing en een vinaigrette is de zuurgraad. Bij een dressing is de verhouding tussen olie en azijn 3:1 en bij een vinaigrette is dat 1:1. Een vinaigrette is dus een stuk zuurder dan een dressing.

Ingrediënten:
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 theelepels honing
  • 2 eetlepels  (witte wijn) azijn
  • peper en zout

Materiaal: garde

Doe 6 eetlepels zonnebloemolie in een schenkkannetje (een kleine maatbeker of melkkannetje, iets waar je makkelijk gedoseers mee kunt schenken). Klop de mosterd en de honing goed los in de azijn.

Dan voeg je de olie in een dun straaltje toe, terwijl je blijft kloppen met de garde. Je doet dit druppelsgewijs zodat de olie goed wordt opgenomen en er een mooie dressing ontstaat. 

Je kunt je dressing meteen gebruiken, maar je kunt hem ook bewaren. Doe hem in een schoon jampotje en bewaar in de koelkast. Je dressing is dan een week houdbaar. Als je verse kruiden, ui of knoflook toevoegt, is dressing maximaal 24 uur houdbaar. Je kunt er ook voor kiezen om de basisdressing te maken en op het laatste moment de verse ingrediënten toe te voegen.

Als salade kies je wat je zelf lekker vind. Wij eten een salade van slamix uit de supermarkt (lekker makkelijk) met stukje komkommer, plakjes radijsjes, zwarte olijven en pompoenpitten.
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten