woensdag 29 juli 2015

Gegratineerde mosselen


Ik kwam vandaag thuis met 2 kilo mosselen om vanavond te eten. Ik wist nog precies wat ik ermee wilde gaan doen. Manlief wees me op een recept dat Janneke Vreugdenhil besprak in haar rubriek in de NRC. Het is een recept van Mimi Thorisson uit haar boek: Mijn keuken, een jaar koken op het Franse platteland.

Omdat ik naast mijn mosselen ook een bos basilicum gekocht had, gebruikte ik dit in plaats van Mimi's peterselie. In het oorspronkelijke recept gebruikt Mimi enkel amandelen, ik gebruikte een mix van amandelen en hazelnoten. Voor een beetje een 'crunch' strooide ik er nog wat pijnboompitten over.

Ingrediënten
  • 2 kg. mosselen
  • 300 ml visbouillon (mag gewoon van een blokje zijn)
  • 2 eetl. pastis
  • 3 sneetjes brood
  • 80 gram boter
  • 1 bos basilicum
  • 3 teentjes knoflook
  • 60 gram amandelen
  • 60 gram hazelnoten
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 3 eetl pijnboompitten
Materiaal: keukenmachine

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij de boter in kleine blokjes. Snipper de knoflook grof. Deze gaat dadelijk de keukenmachine in, maar als je hem al grof hakt, hou je zeker geen grote stukken in je pasta.

Rooster de sneetjes brood in 5 minuten krokant in de oven. Snij of scheur het brood kleiner. Doe het brood in de keukenmachine en blits het fijn tot broodkruim. Voeg de noten toe en laat machine even draaien. Voeg dan de boter, basilicum en knoflook toe, breng op smaak met peper en zout en maal het geheel fijn. Het mengsel moet een consistentie hebben van een pasta. Is het geheel niet smeuïg genoeg, voeg een scheutje olijfolie toe.

Haal de mosselen uit de verpakking en spoel ze goed af. Gooi open schelpen die niet sluiten als je er op tikt en kapotte schelpen weg!! Doe de mosselen met de bouillon en pastis in een pan. Breng aan de kook op hoog vuur met deksel op de pan tot de mosselen opengaan. Haal de pan van het vuur en haal de mosselen uit de bouillon. Haal van elke mosselen een halve schelp af en leg de schelpen met mossel naar boven naast elkaar in een ovenschaal. Schep ongeveer een 1/2 eetlepel op elke mossel. Bestrooi iedere mossel met een paar pijnboompitjes.

Zet de ovenschaal in de oven en bak de mosselen in 6 minuten tot de bovenkant mooi gekleurd is. Meteen serveren!