zondag 6 september 2015

Zelf tortilla maken



Wil je zoonlief de keuken in sturen om quesadilla's te maken, blijkt dat we helemaal geen tortilla's in huis hebben. Dan kun je natuurlijk naar de winkel gaan, maar je kunt ze ook zelf maken. Ik koos voor het laatste, omdat hier in de buurt op zondagochtend geen supermarkt open is.

Ingrediënten voor 6 kleine en 8 grote tortilla’s
  • 180 gram bloem
  • 70 gram volkoren bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 eetlepels olie
  • 110 ml lauw warm water

Meng alle ingrediënten behalve het water door elkaar, voeg beetje bij beetje het water toe en kneed er een soepel deeg van. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten.

Verdeel het deeg in bolletjes. Strooi een beetje bloem op het aanrecht. Rol nu een voor een de bolletjes uit tot een grote ronde lap. Probeer het zo dun mogelijk te krijgen. Keer de deeglap regelmatig, zodat ie niet gaat plakken.

Je kunt nu de eerste tortilla gaan bakken, terwijl je verder gaat met uitrollen van de rest.

Voor het bakken verwarm je een koekenpan zonder olie of boter en leg je de uitgerolde deeglap in de pan. Bak tot de onderkant lichtbruin is en draai hem vervolgens om. Bak de tortilla niet te lang of op te hoog vuur, want dan worden ze hard. 1 á 2 minuten per kant op middelhoog vuur werkte bij mij goed. Bak zo alle bolletjes gaar.

Ik bewaarde ze onder een vochtige theedoek om te zorgen dat ze niet hard worden. Je kunt ze dan meteen gebruiken. Je kunt ze ook invriezen, leg dan een stukje bakpapier tussen iedere tortilla.













Chop Chop Cooking Club Opdracht 4: Quesadilla met kaas, tomaat en bosui




Quesadilla's zijn voor de Mexicaanse en Tex-Mex keuken wat 'tosti's' zijn voor de Nederlandse. Letterlijk betekent het woord 'kaasdingetje'. Ze worden gemaakt van maïs- of bloemtortilla's. Ze worden vaak gegeten met pittige salsa's, chilisaus of met guacamole.

De basis van de quesadilla is de tortilla met kaas, maar je kunt ze met van alles vullen. Denk aan reepjes gare kip, ham, chorizo. Je kunt ze ook prima vegetarisch maken: denk aan bosuitjes, stukjes tomaat, maïskorrels, stukjes paprika, jalapeñopepers, kidneybonen, champignons.

Ingrediënten voor twee stuks:
  • 50 gram belegen kaas (in plakken of geraspt)
  • 2 lente-uitjes
  • 6 snoeptomaatjes
  • cayennepeper
  • scheutje olie (zonnebloem of olijf)
Materiaal: schaar, koekenpan, spatel.

Knip de bosui in kleine ringetjes met de schaar. Snij de tomaatjes klein. Dit kun je ook met een schaar doen. Doe de tomaatjes in een glas en knip ze in kleine stukjes.

Leg een tortilla op een groot bord en strooi er de helft van de kaas over aan de ene kant. Probeer het niet te dicht bij de rand te krijgen. Strooi de helft van de lente-uitjes en stukjes tomaat over de kaas. Bestrooi het geheel met een beetje cayennepeper. Pas op: cayennepeper is pittig, dus let op dat je niet te veel doet. Vouw de tortilla dubbel zodat ie de vorm van een halve maan krijgt. Maak zo ook de tweede tortilla.

Plaats de koekenpan op het fornuis en zet het vuur middelhoog. Doe een scheutje olie in de pan. Leg met een spatel de dubbelgevouwen tortilla in de pan en bak tot de bodem lichtbruin is en de kaas wat is gesmolten, ongeveer 2 minuten. Draai de tortilla met de spatel om en bak nog 2 minuten. Leg hem op een bord en bak dan de andere tortilla.