zondag 24 januari 2016

Linzen-groentesoep met gedroogde pruimen


Gemiddeld één keer per maand bestel ik een Hello Fresh-box. Op zaterdagochtend staat de bezorger voor de deur met een grote doos met alle ingrediënten voor 5 maaktijden (je kunt ook kiezen voor een box met drie maaltijden). Het klinkt misschien gek, maar het voelt heerlijk om 5 dagen niet na te hoeven denken wat we gaan eten (en geen boodschappen te hoeven doen)! En daarnaast probeer je dingen uit die je zelf misschien niet zo snel zo kopen. In de box zitten receptkaarten voor alle recepten. Ondertussen heb ik een hele stapel receptkaarten verzameld en dat is reuze handig als je aan het bedenken bent, wat je de komende dagen wilt maken. Veel recepten worden nog vaak gemaakt.

Zoonlief vraagt of ik reclame ben aan het maken voor de Hello Fresh........ néé, ik heb géén aandelen!!! Ik ben wel fan :-).

Gisteren maakte ik een 'oud' recept van februari vorig jaar: linzen-groentesoep met gedroogde pruimen. Ik gaf de soep een Marokkaans tintje door speculaaskruiden, sinaasappelsap en - rasp toe te voegen.


Ingrediënten voor grote pan (4 á 6 personen):
  • 2 uien
  • 2 winterpenen
  • 2 courgettes
  • 1/2 rode peper
  • 120 gram blonde linzen (uit pak)
  • bouillonpoeder
  • 15 gedroogde pruimen
  • verse peterselie
  • 1 sinaasappel (liefs biologische, omdat je ook de schil gebruikt)
  • 2 theelepels koek/speculaaskruiden
  • olijfolie
  • peper en zout
Materiaal: staafmixer

Snipper de uien, Was en schil de winterpeen en snij in dunne plakken, Snij de courgette door midden en in dunne plakken. Snijd de rode peper doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd fijn.

Was de linzen en kook ze in licht gezouten water in 30 minuten gaar. Kook 1 1/2 liter water en maak groentebouillon door het benodigde aantal bouillonblokjes op te lossen
Verwarm de olie in een grote pan. Fruit de ui en rode peper. Voeg de winterpeen toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de courgette toe en schenk de groentebouillon erover. Breng het geheel afgedekt aan de kook en kook in 15 minuten gaar.

Snij ondertussen de gedroogde pruimen klein. Was de peterselie en hak fijn. Was de sinaasappel en rasp een beetje schil fijn en pers het sap eruit. Giet de linzen af als ze gaar zijn. Na de 15 minuten, als de wortel en courgette gaar zijn, voeg je de linzen toe aan de grote pan.

Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Zet de pan terug op het vuur. Breng de soep op smaak met de speculaaskruiden, sinaasappelrasp en -sap. Proef of de soep nog wat peper en zout nodig heeft.

Doe de stukje pruimen en gehakte peterselie in kommetjes. Verdeel de soep over de borden en zet de kommetjes pruimen en peterselie op tafel, zodat iedereen die zelf aan zijn soep kan toevoegen. Serveer met het dikke sneeën vloerbrood met boter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten