zondag 18 december 2016

Gingerbread Cookies


Bij de uitwisseling op Tennisclub Bunde bakte ik vandaag met 30 kinderen deze Gingerbread cookies. Wat was het leuk en wat rook het er heerlijk!
Ingrediënten:
350 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram lichtbruine basterdsuiker
130 gram boter in blokjes
1 ei
2 eetlepels golden syrup
1 theelepel gemberpoeder
2 theelepel speculaaskruiden
snuf zout
extra bloem om aanrecht mee te bestuiven
eventueel glazuur om mee te versieren

Materiaal: bakplaat, bakpapier, beslagkom, kerst-uitsteekvormpjes

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Doe het bakmeel, suiker, de blokjes boter, het ei, de golden syrup, gemberpoeder, speculaaskruiden en snufje zout in een beslagkom. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem tot het eruit ziet als fijn broodkruim en kneed er daarna een samenhangend deeg van.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlakte tot het een dikte heeft van 1 cm. Rol het niet te dun, de koekjes zijn het lekkerste als ze wat dikker zijn. Steek er met vormpjes koekjes uit en leg ze op de bakplaat.

Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster. Versier ze eventueel met glazuur.
Tip: het deeg wordt extra lekker als je het een nacht in de koelkast laat liggen, zodat de smaken goed in trekken.


zaterdag 17 december 2016

Hartige Bladerdeeg Kerstboompjes



In de Kerst-workshop vandaag maakte ik met een 'all girls'- groep hartige bladerdeeg Kerstboompjes, geïnspireerd door Pauline van Uit Paulines keuken.

Wil je ze ook maken? We maakten ze zo:

Ingrediënten voor 5 kerstboompjes:
1 pakje diepvriesbladerdeeg
1 blikje tomatenpuree
75 gram geraspte belegen kaas
Italiaanse kruiden
1 ei

Materiaal: kleine stervormige koek-uitsteker, bakkwastje, bakpapier.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Leg vijf plakjes op het werkblad. Besmeer ze met tomatenpuree, bestrooi met geraspte kaas en Italiaanse kruiden. Dek alle vijf de plakjes af met de resterende vijf plakjes.

Leg de vierkante balderdeeg-plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en snij met een mes uit iedere vierkant een simpele kerstboom: stukje stam en daarop een driehoek. Snijd aan weerszijden de boom in, zodat er ‘takken’ ontstaan. Vervolgens twist je deze ‘takken’.

Maak van het restje bladerdeeg nog een sterretje voor bovenop de boom. Gooi de restjes niet weg, maar bak deze lekker mee.

Klop het ei los en bestrijk de boompjes hiermee met het kwastje. Bak de kerstboompjes in ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven. Ze zijn warm en koud lekker! 

Zoete variatietip: je kunt deze boompjes ook zoet maken door de bodem in te strijken met abrikozenjam en bestrooi de bovenkant, nadat je de boompjes met ei hebt bestreken, met kristalsuiker.