zaterdag 25 maart 2017

Met Smaak Brood workshop 1 april 2017



Lekker zelf brood bakken! Kom je mee doen?


Terwijl het brood in de oven staat, 

gaan we ons eigen broodbeleg maken!

Tijd: van 10.00 tot 12.00 uur
Prijs: € 19,50 per kind


Geef je op
 door een mailtje
te sturen naar

hannekelouisa@gmail.com






zaterdag 18 maart 2017

Wortelpannenkoekjes



Gisteren gaf ik de tweede kookles van de Kookclub Superchefs met het thema 'Meer groente eten'. Wist je dat van de 100 kinderen slechts 1 de aanbevolen 250 gram groente per dag eet?

Vaak 'bewaren' we de groente tot het avondeten. Een goede manier om meer groente te eten, is om ook bij de andere eetmomenten groente te eten: bij de lunch of bij de tussendoortjes.
Met deze pannenkoekjes kun je zelfs ontbijten met groente :-)!

Je kunt deze pannenkoekjes ook heel goed invriezen. Dan heb je altijd een gezond tussendoortje op voorraad dat je ook heel goed mee kunt geven aan je kind als pauzehapje.

Wij zijn hier in huis dol op dit soort kleine gezonde pannenkoekjes. We smullen ook graag van deze smoothiepannenkoekjes.


Ingrediënten voor 3 à 4 koekjes:
  •    50 gram wortel
  •      2 eieren
  •    sap van halve sinaasappel
  •      40 gram bloem
  •      1/3 theelepel bakpoeder
  •      snufje zout
  •      1 theelepel kaneel
  •       klein handje rozijnen (eventueel vervangen door 20 gram geraspte kokos)
  •      30 gram amandelschaafsel
  •       klein scheutje (zonnebloem)olie


Materiaal: rasp, beslagkom, garde, koekenpan
 
Raps de wortel. Klop de eieren los met het sinaasappelsap. Meng bloem, bakpoeder, zout en kaneel. Roer het bloemmengsel door de eieren en klop goed met de garde tot er geen klontjes mee in je beslag zitten. Roe de geraspte wortel en rozijnen door je beslag.

Verwarm een scheutje olie in de koekenpan. Schep met een (opschep)lepel beslag in de pan. Maak zo drie of vier koekjes. Verdeel wat amandelschaafsel over de bovenkant (als het beslag nog vloeibaar is). Bak de koekjes aan beide kanten goudbruin.


Variatie-tip: Je kunt de koekjes ook hartig maken met een extra snufje zout en wat kerriepoeder!



maandag 6 maart 2017

Teveel suiker voor Blauwtje?



De school van M. is een 'Gezonde School'. Het team wil de school graag een gezonde plek voor alle kinderen laten zijn. In het begin van het schooljaar zijn ze begonnen met het DrinkWater-project waarbij het drinken van water gestimuleerd wordt (en hopelijk het drinken van pakjes met zoete drankjes zo ontmoedigd). Na een half jaartje met het project bezig te zijn, is het tijd om eens te kijken hoe ermee gaat. Daarom geef ik deze en volgende week les aan alle klassen over 'Waarom zijn we een gezonde school en hoe doen we dat?'

Voor de les verzon ik een menu van ontbijt, pauzehapje/10 uurtje, lunch en een 'na school'-tussendoortje/15.00 uurtje voor onze vriend Blauwtje. In deze les mag ik gebruik maken van het lesmateriaal van het project Smaaklessen van Coöperatie Blauwdorp  waarbij de kinderen Blauwtje leren kennen.

Als ontbijt eet Blauwtje twee bruine boterhammen met Nutella en een glaasje drinkyoghurt.



Op school in de pauze eet hij een pakje 'Sultana' en drinkt een pakje appelsap.




Tussen de middag blijft Blauwtje over en eet hij twee bruine boterhammen: een met kaas en een met vlees, daarbij drinkt hij een pakje chocolademelk en snoept nog een 'Goed-bezig'-koek.


Na schooltijd komt Blauwtje thuis en krijgt hij een glaasje frisdrank (vandaag Sinas) en een koekje. Blauwtje vertelt mamma wat hij allemaal gedaan heeft op school en het is zo gezellig,
 dus vooruit, voor deze keer, krijgt ie nog een tweede koekje.



Een extreem voorbeeld, dit menu van Blauwtje? Ik weet het niet.......

Uit onderzoek blijkt steeds duidelijker hoe ongezond teveel suiker voor ons is en we krijgen allemaal, groot en klein, teveel suiker binnen. En het gaat zo snel en het gaat zo makkelijk.

Met dit menuutje krijgt Blauwtje 128 gram suiker binnen (en dan heb ik de suiker uit de boterhammen niet meegeteld). Het voedingscentrum adviseert om niet meer dan 50 gram suiker per dag te gebruiken. Voor de geïnteresseerden hier even de rekensom: ontbijt 44 gram suiker + pauzehapje 25 gram + lunch 28 gram + na school-tussendoortje 31 gram = 128 gram suiker

Ik schrok er zelf weer van toen ik het zo uitschreef en bij elkaar optelde. En ik wil niet 'met een vingertje wijzen'. Ik wil kinderen en hun ouders vooral vertellen hoe het zit en dan kan iedereen zijn keuze maken.

'Zelf je keuze maken' wat je óp school eet, is weer iets heel anders. Want op school eet je 'samen.' Wat je kind op school eet, heeft invloed op wat andere kinderen op school eten. Ik noem het vaak het sneeuwbal-effect van de koekjes op school. Als één kind een koekje als pauzehapje meeneemt naar school, dan volgt al snel het tweede en het derde kind dat een koekje meeneemt. En zelfs de moeder (ja, in de meeste gezinnen verzorgt nog altijd de moeder de pauzehapjes en overblijftrommeltjes) die zo graag een stuk fruit meegeeft, gaat op een gegeven moment overstag als zoon/dochterlief blijft zeuren om ook een koekje mee naar school te mogen nemen, want 'alle anderen kinderen hebben ook een koekje bij zich, mam.' En hetzelfde geldt voor het drinken van pakjes zoete drankjes.

Omdat eten en drinken op school een groepsproces is, vind ik het heel belangrijk dat school hier aandacht aan besteed en richtlijnen hierover opstelt. Op de school van M. is er een handreiking voor voeding en trakteren. Als pauzehapje wordt gestimuleerd een stuk fruit of groente mee te nemen of anders een boterham.  En wordt het drinken van water dus gestimuleerd! Morgen ga ik naar groep 6/7, groep 5/6 en groep 1/2. Ik ben benieuwd hoe het ermee gaat.......