zaterdag 26 april 2014

Kroontjes-zandkoekjes



Ter ere van de 1e Koningsdag bakte ik Kroontjes-zandkoekjes! Je kunt natuurlijk ook andere vormpjes maken.

Ingrediënten:
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 170 gram ongezouten roomboter
  • 2 eidooiers
  • extra bloem om werkblad te bestuiven
Materiaal: bakpapier, beslagkom, plastic folie, deegroller, koekstekertjes in vorm naar keuze, paletmes (heb je geen paletmes, dan kun je ook een kaasschaaf gebruiken)

Zet alle ingrediënten en materialen klaar en weeg de ingrediënten af. Bekleed een bakplaat met het bakpapier. Doe de boter in de beslagkom en kneed de boter klontvrij. Voeg de eidooiers, de basterd- en vanillesuiker toe. Meng het tot alles goed gemengd is. Voeg ook het bakmeel toe en kneed het tot een mooi soepel deeg. Rol het deeg in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius. Pak het deeg uit de koelkast. Strooi een beetje bloem op het aanrecht en rol het deeg met de deegroller uit tot het ongeveer 3 mm dik. Steek er met de stekertjes koekjes uit. Haal de koekjes voorzichtig los van het aanrecht en leg ze op de bakplaat. Maak van het deeg dat over is een bal en rol opnieuw uit. Ga zo door tot je al je deeg gebruikt hebt.

Bak de koekjes in 15 à 20 minuten lichtbruin en gaar in de oven. Neem de koekjes uit de oven, haal ze voorzichtig met het paletmes van de bakplaat en laat ze op een rooster of een bord afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten