zondag 6 juli 2014

Paella


Afgelopen vrijdag was de jaarlijkse Paella-avond bij Marian en Henry van Glenwood International en ik mocht meedraaien als 'stagiaire kok in opleiding.' Het was een ontzettend leuke ervaring: mee helpen koken voor 200 mensen. Veel inspiratie op gedaan.....en vanavond aten we, hoe kan het ook anders: PAELLA  !! 

Zo maakte ik hem: (Helaas had ik geen peterselie en citroen in huis, dus wij moesten het vandaag zonder doen. Maar de volgende keer zou ik het wel toevoegen, dus ik heb het er ook wel bij geschreven.)

Ingredienten:
  • 250 gram paella-rijst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram chorizoworst
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • stukje rode peper
  • laurierblaadje
  • thijm, 
  • paprikapoeder
  • kurkuma (bij gebrek aan saffraan)
  • peper en zout
  • 1 rode paprika
  • 125 gram diepvrieserwtjes
  • 1 liter kippenbouillon (van 2 tabletten)
  • 2 tomaten
  • 16 grote garnalen
  • blikje ansjovis
  • 2 bosuitje
  • 1/2 glas zwarte olijven
  • bosje verse peterselie
  • 1 citroen


Wel de paella-rijst in ruim heet water en voeg een 1/2 eetlepel kurkuma toe, zet even 15 minuten opzij. Snipper de ui en het stukje rode peper. Snij de knoflook grof klein. Snij de paprika in stukjes. Snij de chorizo in 1/2 plakjes. Maak kippenbouillon warm.

Verwarm de olijfolie in een koeken/hapjespan en bak de plakjes chorizo op niet te hoog vuur knapperig en bruin. Laat de rijst uitlekken. Doe de ui bij de chorizo en fruit een paar minuten aan. Voeg de knoflook en rode peper toe en let op dat de knoflook niet verbrand. Voeg de rode paprika-stukjes, de erwtjes en het laurierblaadje toe. Breng op smaak met thijm, paprikapoeder, kurkuma, peper en zout. Voeg nu de rijst toe en dan 600 ml warme kippenbouillon en meng alles goed. Duw het geheel een beetje aan met een spatel zodat alles 'onder water' staat.

Laat het geheel op zacht vuur (maar moet wel pruttelen) in 20 minuten gaar worden. Niet meer roeren!! Schenk na 10 minuten wat bouillon rondom aan de rand van de pan erbij. De bouillon loopt vanzelf toch naar het midden, maar dan wordt de rijst aan de zijkant ook mooi zacht. Doe dit nogmaals na 5 minuten. Waarschijnlijk heb je ongeveer 800 ml bouillon nodig en hou je dus nog 200 ml over, maar kijk even en proef hoe gaar je rijst is.

Snij ondertussen de tomaat in 4-en verwijder de zaadjes en het vocht. Snij de tomaatkwarten in mooie kleine stukjes. Snij de ansjovisfilets door midden. Snij de bosui in ringetjes. Snipper de peterselie klein. Snij de citroen in partjes, met schil en al.

Strooi na 20 minuten de stukjes tomaat over de paella. Rangschik de garnalen en ansjovisfilets er mooi over. Verdeel de olijven erover. Plaats een deksel op de pan en zet het vuur wat hoger. Laat zo de garnalen gaar worden. Als de garnalen mooi roze zijn, is je paella klaar.

Bestrooi met de fijngehakte peterselie en verdeel de partjes citroen over de paella en serveer meteen! 

Marjan en Henri hebben ook een webwinkel vol heerlijke spaanse producten. Kijk eens op lekkerspanje.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten