zaterdag 18 mei 2019

Pasta pesto



Wat was het weer een feestje bij Overheerlijk Overblijven gisteren! Met 5 leuke knullen maakte ik voor 90 leerlingen pasta pesto: 3 grote pannen helemaal vol. En het grootste complimenten voor de chefs was dat alle drie de pannen helemaal leeg terug kwamen!

Gezonder eten gaat het makkelijkste als je het in kleine stapjes doet, daarom gebruikte ik 1/2 gewone witte pasta (wat de meeste kinderen van thuis kennen) en 1/2 volkoren pasta. Het feit dat alle pannen helemaal leeg terug kwamen, laat wel zien dat het prima in de smaak viel!

Omdat één van de kinderen die gister mee kookte een ernstige stofwisselingsziekte heeft, die van grote invloed is op wat hij mag eten, paste ik het recept zo aan dat alle klassen aten wat hij ook mag eten (op de pasta na, want hij eet speciale pasta, maar voor de rest was het hetzelfde gerecht).
Daarom gebruikten wij geen Parmezaanse kaas en pijnboompitten in de pesto. Wil je wél graag pesto maken met pijnboompitten en Parmezaanse kaas: voeg dan 30 gram pijnboompitten en 50 gram Parmezaanse kaas toe.

Ingrediënten:
  • 160 gram volkoren fusili
  • 160 gram 'witte' fusili
  • 250 gram cherry tomaatjes
  • 150 gram geraspte Parmezaanse of belegen kaas
  • 1 basilicumplantje
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 scheuten olijfolie
  • 1/2 citroen
  • peper
  • zout

Materiaal: staafmixer

Pluk alle blaadjes van het basilicumplantje en doe ze in een kom (liefst een smalle, wat hogere kom of grote maatbeker). Doe het teentje knoflook, de olijfolie en het sap van de halve citroen erbij en pureer fijn met de staafmixer. Breng op smaak peper en zout.
Kook de fusili gaar: doe de volkoren pasta in één pan en de 'witte' pasta in een andere pan, want de kooktijden van beide verschillen. De volkoren pasta heeft net wat langer nodig om gaar te worden. Giet de pasta's af als ze beetgaar zijn.
Was de tomaatjes en snij ze door midden. Meng de twee soorten pasta, de tomaatjes en de pesto, Proef even en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Serveer met de geraspte kaas. Lekker met een frisse salade.













1 opmerking:

  1. Hallo Hanneke,

    Milan heeft idd PKU een zeldzame stofwisselings ziekte waardoor hij erg beperkt is met eten. En alles altijd een uitdaging is.

    Je verdient een dikke pluim!! Hij heeft het gisteren met zijn vrienden geweldig gevonden om te koken. En vooral dat iedereen hetzelfde had. Gedurende dit jaar heb je mij elke week een mail gestuurd over het menu.
    Bovendien heb je altijd gekeken en gezocht naar alternatieven voor Milan. Fantastisch echt waar! !

    Heel veel groetjes
    Milan en Nicol

    BeantwoordenVerwijderen