zondag 12 januari 2014

Eds Appeltoeslag


Sinds een paar weken hebben we in Meerssen een buurthuis! De Ketel  is een multifunctioneel ontmoetingspunt gelegen aan Dom. Hexstraat in voormalig Cafë West. Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft er een hele gezellige plek van gemaakt! Ben je er nog niet geweest, stap snel eens binnen voor een kopje koffie/thee!!

Een van de eerste activiteiten van De Ketel was een ochtend samen vlaai bakken onder leiding van Ed. En wat was het een leuke ochtend! Op de facebookpagina van De Ketel staan heel veel leuke foto's. Het was zo geslaagd dat er zeker nog meer 'vlaai bakken'-ochtenden volgen. Lijkt het je leuk om eens mee te doen, hou dan de facebookpagina van De Ketel in de gaten. Ook voor andere leuke activiteiten trouwens!

Hieronder vind je Eds recept van zijn Appeltoeslag. Een toeslag is een vlaai met deksel. Bij deze toeslag is de deksel gemaakt van bladerdeeg. Je kunt de deksel ook maken van gistdeeg, dan moet je natuurlijk wel wat meer gistdeeg maken.

Ingrediënten:
  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist
  • 75 gram roomboter
  • 1,5 dl melk
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 400 gram appels
  • handvol rozijnen
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • beetje kristalsuiker
  • kaneel
  • 1 ei
  • 4 plakjes bladerdeeg

Materiaal: vlaaivorm, deegroller en bak-kwastje

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Weeg alles nauwkeurig af. Ook de melk kun je afwegen 150 gram. Doe de bloem  in een grote kom. Doe er de in stukjes gesneden boter bij. Verkruimel de gist door de bloem en meng dan de suiker en het zout erdoor. Verwarm de melk tot handwarm  (38 graden) en schenk het bij het bloemmengsel. Meng het geheel en kneed er een luchtig deeg van. Doe een beetje bloem in de kom en leg het deeg erin. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg op een warme plek 15 minuten rijzen.

In deze tijd kun je de vulling voor de vlaai klaar maken. Wel de rozijnen in een bakje warm water. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij de appel in kleine stukjes. Meng de stukjes appel met de gewelde rozijnen (knijp ze even goed uit) en de abrikozenjam.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe wat bloem op het aanrecht, druk het bolletje deeg met de hand plat en rol het vervolgens met een deegroller uit tot een grote cirkel. De deeglap moet rondom 3-4 cm groter zijn dan de vlaaivorm. Boter de vlaaivorm goed in. Leg het deeg in de vlaaiplaat (niet aan het deeg trekken). Laat het deeg dat over de randen 'hangt', gewoon zitten, niet wegnemen. Laat het deeg weer 5 minuten rusten.

Breng nu de vulling aan op de vlaai. Ook de vulling moet op kamertemperatuur zijn! Bestrooi de vulling met een beetje kristalsuiker en wat kaneel. Bestrijk de rand van het gistdeeg in de vlaaivorm met een beetje losgeklopt ei. Leg de 4 plakjes bladerdeeg op elkaar, rol er één grote ronde lap van die de bovenkant van de vlaai geheel bedekt. Vouw het deeg in vieren. Je kunt er nu decoratief kleine figuurtjes uitsnijden zoals je vroeger op school deed met vouwblaadjes. Til de opgevouwen deeglap op, plaats hem op 1/4 van de vlaaivorm zodat, als je hem open vouwt, de hele vlaai bedekt is. Druk met je duim de deegrand aan zodat het bladerdeeg aan het gistdeeg plakt en het overtollige deeg loslaat. Bestrijk de deksel met losgeklopt ei.

De vlaai kan nu de oven in: bak de vlaai in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar en bruin. Bestrooi de vlaai net voor het serveren met poedersuiker.

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk zeg, dankjewel om reclame voor ons te maken Hanneke. Heb ik gelijk het recept hihihi.Groetjes Josee

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Josee, leuk om je ook online tegen te komen. Ik ben benieuwd wat Ed voor de volgende keer verzint :-)!!

    BeantwoordenVerwijderen