zondag 18 december 2016

Gingerbread Cookies


Bij de uitwisseling op Tennisclub Bunde bakte ik vandaag met 30 kinderen deze Gingerbread cookies. Wat was het leuk en wat rook het er heerlijk!
Ingrediënten:
350 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram lichtbruine basterdsuiker
130 gram boter in blokjes
1 ei
2 eetlepels golden syrup
1 theelepel gemberpoeder
2 theelepel speculaaskruiden
snuf zout
extra bloem om aanrecht mee te bestuiven
eventueel glazuur om mee te versieren

Materiaal: bakplaat, bakpapier, beslagkom, kerst-uitsteekvormpjes

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Doe het bakmeel, suiker, de blokjes boter, het ei, de golden syrup, gemberpoeder, speculaaskruiden en snufje zout in een beslagkom. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem tot het eruit ziet als fijn broodkruim en kneed er daarna een samenhangend deeg van.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlakte tot het een dikte heeft van 1 cm. Rol het niet te dun, de koekjes zijn het lekkerste als ze wat dikker zijn. Steek er met vormpjes koekjes uit en leg ze op de bakplaat.

Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster. Versier ze eventueel met glazuur.
Tip: het deeg wordt extra lekker als je het een nacht in de koelkast laat liggen, zodat de smaken goed in trekken.


zaterdag 17 december 2016

Hartige Bladerdeeg Kerstboompjes



In de Kerst-workshop vandaag maakte ik met een 'all girls'- groep hartige bladerdeeg Kerstboompjes, geïnspireerd door Pauline van Uit Paulines keuken.

Wil je ze ook maken? We maakten ze zo:

Ingrediënten voor 5 kerstboompjes:
1 pakje diepvriesbladerdeeg
1 blikje tomatenpuree
75 gram geraspte belegen kaas
Italiaanse kruiden
1 ei

Materiaal: kleine stervormige koek-uitsteker, bakkwastje, bakpapier.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Leg vijf plakjes op het werkblad. Besmeer ze met tomatenpuree, bestrooi met geraspte kaas en Italiaanse kruiden. Dek alle vijf de plakjes af met de resterende vijf plakjes.

Leg de vierkante balderdeeg-plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en snij met een mes uit iedere vierkant een simpele kerstboom: stukje stam en daarop een driehoek. Snijd aan weerszijden de boom in, zodat er ‘takken’ ontstaan. Vervolgens twist je deze ‘takken’.

Maak van het restje bladerdeeg nog een sterretje voor bovenop de boom. Gooi de restjes niet weg, maar bak deze lekker mee.

Klop het ei los en bestrijk de boompjes hiermee met het kwastje. Bak de kerstboompjes in ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven. Ze zijn warm en koud lekker! 

Zoete variatietip: je kunt deze boompjes ook zoet maken door de bodem in te strijken met abrikozenjam en bestrooi de bovenkant, nadat je de boompjes met ei hebt bestreken, met kristalsuiker.



zondag 27 november 2016

Zoete Sinterklaas zadencrackers



Drie weken geleden begon het televisieprogramma 'Hoe word ik 100': een programma van omroep Max waarin 6 deelnemers die lijden aan diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht en/of stress, onder begeleiding van een medische deskundigen een gezondere levensstijl aan te leren.

In de tweede aflevering stond voeding centraal. De deelnemers kregen een kookworkshop waarin ze met gezonde producten gaan koken. Thuis ging deelnemer John ook aan de slag en bakte lijnzaadcrackers met oregano.

Ik maakte vandaag een variant met speculaaskruiden: Zoete Sinterklaas zadencrackers.

Ingrediënten:
  • 80 gram zonnebloempitten
  • 80 gram pompoenpitten
  • 40 gram (gebroken) lijnzaad
  • 40 gram sesamzaad
  • 1 theelepel zout
  • 150 gram water
  • 3 eetlepels volkoren speltmeel (of voor glutenvrije variant: kikkererwtenmeel)
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 ahornsiroop

Materiaal: bakplaat, 2 stukken bakpapier en bakkwastje.

Meng de pitten en zaden met het zout, voeg het water toe en schep even goed door. Laat dit een half uurtje staan.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Meng het meel en de speculaaskruiden door het zaden/pittenmengsel. Stort het geheel op de bakplaat. Strijk het een beetje uit elkaar met een lepel/ . Leg hierop het tweede stuk bakpapier en druk het geheel mooi plat met je handen. Verwijder het het bovenste vel bakpapier. Bak de crackers in 25 minuten in de oven.

Haal de bakplaat uit de oven. Bestrijk de crackers met het kwastje met de ahorn siroop en snijd de crackers in stukken. Laat ze verder afkoelen.








zaterdag 19 november 2016

Tieners en gezonde voeding



Als kinderen klein zijn, bepaal jij/jullie als ouder(s) wat ze eten. Als ze groter worden, beslissen kinderen steeds vaker zelf wat ze eten.

Dat ondervond ik dit weekend aan den lijve :-) ! T. heeft dit weekend een LAN-party (voor de echte digibeten :-) Local Area Network oftewel lokaal netwerk). Iedere deelnemer neemt zijn eigen computer/laptop mee en deze worden via het netwerk met elkaar verbonden om vervolgens samen te gaan gamen.

De LAN-party begon op vrijdagavond en duurt tot zondagvoormiddag. Alleen de zaterdagavond-maaltijd wordt verzorgd voor de deelnemers. Bij aanmelding kon je kiezen tussen 'Indisch-Chinees' of 'Something Weird'. T. koos voor veilig en ging voor de Chinees. Ik ben erg benieuwd wat de 'Something Weird' is...........?

Voor de andere 'maaltijden' moet je als deelnemer zelf zorgen. Zoonlief was zelf inkopen gaan doen voor zijn game-weekend met als buit: een kilo-zak kruidnoten, zak Dorito's, zak Werther's Echte en een 2 liter fles cola!

Zolang je gewone dagelijkse voeding gezond is, is er natuurlijk helemaal niks mis met een weekendje uit de band springen. Om toch nog een beetje 'voeding' mee te geven, heb ik voor hem nog een emmertje snoeptomaatjes, muesli-roggebrood, zak studentenhaver en een fles water gekocht.

Ik ben benieuwd wat zondag onaangebroken mee terug naar huis komt ;-) !

vrijdag 1 juli 2016

Mueslirepen met chocolade en kokos



Deze week kwam ik de blog van Reny: Mind your feed tegen. Een blog met hele leuke recepten voor gezond en écht eten. Ik maakte vanavond een variant op haar havermout-repen met blauwe bessen. Ik koos voor chocolade en kokos.


Ingrediënten:
  • 100 gram havermout
  • 50 gram 4 granen vlokken
  • 50 gram geraspte kokos
  • 50 gram grof gehakte amandelen
  • 75 gram druppels of grof gehakte pure chocolade
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 75 ml melk
  • 40 gram agavesiroop
  • 3 eetlepel arachideolie
  • handje kokosschaafsel


Materiaal: 2 beslagkommen, bakpapier, bakvorm

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed je bakvorm met het bakpapier*.

Meng in een kom de 'droge' ingrediënten (op het kokosschaafsel na): havermout, graanvlokken, kokosrasp, amandelen, chocolade en zout. Meng in een andere kom de 'natte' ingrediënten: eieren, melk, agavesiroop, olie. Roer de 'natte' ingrediënten door de 'droge' ingrediënten.

 Schenk het havermout-mengsel in de bakvorm en bestrooi met het kokosschaafsel. Bak de mueslirepen in ongeveer 25 minuten gaar en bruin. Neem de vorm uit de oven. Laat even 5 minuten staan. Snij de koek dan in repen en laat verder afkoelen. 


* Leuke tip van Reny: "Ik maak het bakpapier altijd heel even kort nat onder de kraan, verfrommel het tot een prop en trek het dan weer uit. Zo kun je heel makkelijk het papier in de vorm krijgen."



donderdag 9 juni 2016

Appel/rozijnen-muffins met bulgur (zonder witte suiker, gezoet met agavesiroop)



Maandag wist ik niet wat ik zo koken. Ik had geen zin om naar de winkel te gaan en er was sowieso nog van alles in huis: tomaten, komkommer, drie paprika's, wortels en bleekselderij. In de voorraadkast stond nog een zakje bulgur dat ooit in een Hello Fresh-doos had gezeten, maar wat we toen niet gemaakt hadden. Ik bedacht dat ik de paprika's gehalveerd zou roosteren in de oven en dan zou vullen met bulgursalade. Omdat ik teveel bulgur gekookt had, had ik behoorlijk wat bulgur over. Ik bedacht dat het best lekker kon zijn in een muffin. Zo bedacht ik onderstaand recept en wij vinden ze erg lekker!

Ingrediënten voor 6 tot 8 muffins:
  • 100 gram gekookte (volkoren) bulgur
  • 100 gram tarwebloem
  • 1/2 theelepel baksoda
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 50 gram rozijnen
  • 2 eieren
  • 30 gram arachideolie
  • 50 gram agave-siroop
  • 1 appel

Materiaal: muffinvorm, papieren vormpjes (indien je geen muffinvorm heb, gebruik dan per muffin 2 papieren vormpjes in elkaar voor de stevigheid)

Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet de papieren caisses in de muffinvorm.

Doe de 'droge' ingrediënten (bulgur t/m rozijnen) in een beslagkom en meng door elkaar. Doe de 'natte' ingrediënten (eieren t/m agavesiroop) in een andere beslagkom en klop even los. Schil de appel en snij hem in kleine stukjes.

Doe de appel in de 'droge ingrediënten'-kom en roer er vervolgens de inhoud van de 'natte ingrediënten'-kom door. Schep het beslag in de vorm en bak de muffins gaar en bruin in ongeveer 15 à 20 minuten.



dinsdag 31 mei 2016

Dagelijkse muesli *zelf mengen*




Deze week schreef ik over mijn chocolade-granola die ik maakte. Heerlijk, maar gewoon door de week ontbijt ik bijna altijd met muesli met yoghurt en een 1/2 banaan. Ik meng mijn muesli zelf, dan kan ik hem 'maken' zoals ik hem lekker vindt. Onderstaande hoeveelheden zijn mijn basisrecept, maar je kunt hier natuurlijk eindeloos mee variëren: vervang de havermout eens (gedeelte) door andere vlokken zoals spelt, gerst of boekweit, gebruik ander gedroogd fruit zoals abrikozen, pruimen of mango, denk in plaats van amandelen eens aan hazelnoten of cashewnoten, etc etc.


Ingrediënten:
  • 350 gram havermout
  • 75 gram rozijnen
  • 60 gram gemalen kokos
  • 75 gram amandelen
  • 50 gram pompoenpitten
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 30 gram gebroken lijnzaad


Hak de amandelen wat kleiner en meng alle ingrediënten. Bewaar de muesli in een goed afsluitbare pot. 

zondag 29 mei 2016

Chocolade Granola*Krokante Muesli*Cruesli



Zondagmorgen en het ruikt heerlijk hier in huis. T. en M. ontbijten op zondagochtend graag met chocolade-cruesli. Dat zouden ze eigenlijk graag iedere dag doen, maar dat 'mag' alleen op zondag :-)! In de kant-en-klare cruesli uit de supermarkt zitten veel suikers en het valt bepaald niet onder de noemer 'gezond'. Het is hier in huis zo'n guilty pleasure en niet alleen voor de mannen!

Gisteravond bedacht ik me dat de cruesli op was. Vandaar dat ik vanochtend zelf een lading heb gemaakt: dat is heel makkelijk en stukken gezonder! Een handje granola is ook erg lekker als tussendoortje.

Ingrediënten:
  • 350 gram havermout
  • 75 gram amandelen
  • 75 gram hazelnoten
  • 75 gram zonnebloemolie
  • 150 ml ahornsiroop of honing (of 100 gram bruine suiker)
  • 2 dessertlepels cacao
  • eventueel scheutje vanille-essence en snufje zout
  • 150 gram chocoladedruppels (of een reep in stukjes gesneden)


Materiaal: beslagkom, 2 bakplaten, bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaten met bakpapier. Hak de noten grof. Meng alle ingrediënten behalve de chocolade goed in een grote kom. Verdeel het mengsel over de twee bakplaten en spreid het goed uit. Bak de granola mooi goudbruin krokant. Schep na 8 minuten het mengsel om en zet de granola nog ongeveer 7 minuten terug in de oven. Dan is ie klaar. Schep het mengsel op een grote schaal of plank en laat afkoelen. Als de granola is afgekoeld, schep je de chocolade er door. Eventueel verbrokkel je grote stukken wat kleiner. Bewaar de granola in een afsluitbare (glazen) pot.

vrijdag 5 februari 2016

Appelcrumble (zonder witte suiker, gezoet met kokosbloesemsuiker)


Geïnspireerd door de eerste vegucation-kookles van afgelopen dinsdag maakte ik gisteren deze appelcrumble. Mijn kookjuf vertelde dat ze  thuis helemaal geen witte suikers in huis heeft, alleen maar zoetstoffen met een lagere glykemische index zoals kokosbloesemsuiker, palmsuiker en ahorn-siroop. Voeding met een lage glykemische index (GI) geeft minder bloedsuikerpieken en minder schommelende bloedsuikers.

Nu eten wij hier in huis niet suikervrij, maar de nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie adviseren om eens goed naar je suiker-inname te kijken, want het is heel makkelijk om snel teveel suiker binnen te krijgen. Dus kies ik wel graag voor suikerbewust.

Dit was de eerste keer dat ik iets maakte met kokosbloesemsuiker en ik was er heel blij mee. Ik gebruikte gewoon echte boter. Mijn kookjuf zou dat vast vervangen hebben door kokosolie, maar dat had ik niet in huis. Wij aten deze crumble als toetje, maar als luxe ontbijt/brunch of bij de thee smaakt hij vast ook goed.


Ingrediënten voor 4 personen:
  • 4 appels
  • kaneel naar smaak
  • 40 gram kokosbloesemsuiker (kun je vervangen door gewone (riet)suiker)
  • 120 gram speltbloem
  • 60 gram boter
  • snufje zout
  • 60 gram amandelen
  • 100 gram havervlokken (ik gebruikte 4 koren vlokken van De Halm)

Materiaal: ovenschaal

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak kruimeldeeg van de bloem, boter, suiker en snufje zout. Blijft het deeg te korrelig, dan kun je een scheutje melk toevoegen. Hak de amandelen wat kleiner en meng het kruimeldeeg met de amandelen en de vlokken.

Schil de appels en snij in stukjes. Bestrooi de appelstukjes naar smaak met de kaneel. Doe de appelstukjes in de ovenschaal en bedek met het kruimelmengsel. Zet de schaal in de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar en bruin.

zondag 24 januari 2016

Linzen-groentesoep met gedroogde pruimen


Gemiddeld één keer per maand bestel ik een Hello Fresh-box. Op zaterdagochtend staat de bezorger voor de deur met een grote doos met alle ingrediënten voor 5 maaktijden (je kunt ook kiezen voor een box met drie maaltijden). Het klinkt misschien gek, maar het voelt heerlijk om 5 dagen niet na te hoeven denken wat we gaan eten (en geen boodschappen te hoeven doen)! En daarnaast probeer je dingen uit die je zelf misschien niet zo snel zo kopen. In de box zitten receptkaarten voor alle recepten. Ondertussen heb ik een hele stapel receptkaarten verzameld en dat is reuze handig als je aan het bedenken bent, wat je de komende dagen wilt maken. Veel recepten worden nog vaak gemaakt.

Zoonlief vraagt of ik reclame ben aan het maken voor de Hello Fresh........ néé, ik heb géén aandelen!!! Ik ben wel fan :-).

Gisteren maakte ik een 'oud' recept van februari vorig jaar: linzen-groentesoep met gedroogde pruimen. Ik gaf de soep een Marokkaans tintje door speculaaskruiden, sinaasappelsap en - rasp toe te voegen.


Ingrediënten voor grote pan (4 á 6 personen):
  • 2 uien
  • 2 winterpenen
  • 2 courgettes
  • 1/2 rode peper
  • 120 gram blonde linzen (uit pak)
  • bouillonpoeder
  • 15 gedroogde pruimen
  • verse peterselie
  • 1 sinaasappel (liefs biologische, omdat je ook de schil gebruikt)
  • 2 theelepels koek/speculaaskruiden
  • olijfolie
  • peper en zout
Materiaal: staafmixer

Snipper de uien, Was en schil de winterpeen en snij in dunne plakken, Snij de courgette door midden en in dunne plakken. Snijd de rode peper doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd fijn.

Was de linzen en kook ze in licht gezouten water in 30 minuten gaar. Kook 1 1/2 liter water en maak groentebouillon door het benodigde aantal bouillonblokjes op te lossen
Verwarm de olie in een grote pan. Fruit de ui en rode peper. Voeg de winterpeen toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de courgette toe en schenk de groentebouillon erover. Breng het geheel afgedekt aan de kook en kook in 15 minuten gaar.

Snij ondertussen de gedroogde pruimen klein. Was de peterselie en hak fijn. Was de sinaasappel en rasp een beetje schil fijn en pers het sap eruit. Giet de linzen af als ze gaar zijn. Na de 15 minuten, als de wortel en courgette gaar zijn, voeg je de linzen toe aan de grote pan.

Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Zet de pan terug op het vuur. Breng de soep op smaak met de speculaaskruiden, sinaasappelrasp en -sap. Proef of de soep nog wat peper en zout nodig heeft.

Doe de stukje pruimen en gehakte peterselie in kommetjes. Verdeel de soep over de borden en zet de kommetjes pruimen en peterselie op tafel, zodat iedereen die zelf aan zijn soep kan toevoegen. Serveer met het dikke sneeën vloerbrood met boter.

zondag 17 januari 2016

Jamie's Smoothiepannekoeken



Een tijdje terug stond in de NRC een recept voor Smoothiepannenkoeken van Jamie Oliver uit 'Jamie's super food voor elke dag'. Het recept is bedoeld als ontbijt en deze zondagochtend had ik tijd om het uit te testen. Pannenkoeken zijn voor T. en M. altijd feest, zeker als ontbijt!

Ik paste het recept een beetje aan. Jamie gebruikt blauwe bessen of frambozen, aangezien ik die niet in huis had, maar wel een zak mangostukjes in de vriezer, gebruikte ik mango. En ik voegde een extra eitje en een snufje zout toe.

Tip van Jamie: je kunt het beslag (maximaal) drie dagen bewaren in de koelkast, zo kun je drie dagen je dag beginnen met verse pannenkoeken. "Easy peasy!!!"


Ingrediënten voor 4 porties:
  • 300 gram stukjes mango
  • 1 rijpe banaan
  • 170 ml halfvolle melk
  • 2 eieren
  • 250 gram volkoren meel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • beetje zonnebloemolie om in te bakken
  • om te serveren: scheutje yoghurt, scheutje maple syrup of honing, kaneel en wat ongezouten gehakte noten

Meng de helft van de stukjes mango, gepelde banaan, melk, eieren, meel, bakpoeder en zout in een blender tot een glad pannenkoekenbeslag. Giet het beslag in een kom en schep er de andere helft mango voorzichtig door. Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een grote koekenpan. Schep voor drie kleinere pannenkoeken hoopjes beslag in de pan. Bak ze een paar minuten aan elke kant tot ze krokant en goudbruin zijn.

Houd ze warm in de oven of serveer ze meteen. Schenk en een beetje yoghurt over, snufje kaneel en een handjevol geroosterde nootjes en druppel er tenslotte nog wat maple syrup over.