vrijdag 28 september 2012

Tomaten-spiralen



Afgelopen zaterdag had ik afgesproken met een bevriende moeder om samen te lunchen met de kinderen erbij: haar 4 jarig dochtertje en 6 jarige zoon en mijn  T. en M.
Ik had voor courgette-soep gezorgd en samen met T,  4 jarige en 6 jarige (M. had geen zin, wilde 'spelen!') hebben we Tomaten-spiralen gemaakt voor bij de soep!!!

Nodig voor ongeveer 12 stuks:
3 plakjes diepvriesbladerdeeg (ontdooid)
2 dessertlepels tomatenpuree
30 gram geraspte belegen kaas
4 à 5 verse blaadjes basilicum
beetje bloem
Materiaal: ovenplaat/bakplaat, stukje bakpapier, mes

Verwarm de oven voor op 220°C, heteluchtoven 200°C. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat.
Bestrooi je werkblad met een beetje bloem. Leg de drie plakjes bladerdeeg dakpansgewijs naast elkaar op je werkblad, zodat er een grote rechthoek ontstaat en de randen dus een klein stukje overlappen. Druk de randen aan met de vingers dat er een grote lap bladerdeeg ontstaat.
Besmeer de hele lap bladerdeeg met een dun laagje tomatenpuree, let op dat je goed tot aan de randen smeert. Strooi de geraspte kaas erover heen. Scheur met je handen de basilicumblaadjes in stukjes en verdeel ze over de geraspte kaas.
Rol de lap bladerdeeg vanaf de lange zijde op tot een worst, zodat je alle vulling aan de binnenkant verstopt.
Snij de deegworst voorzichtig in plakken met het mes en leg ze met de spiraal zichtbaar naar boven op de bakplaat. Als het deeg bij het doorsnijden is ingedeukt, druk je het met je vingers terug in een ronde spiraalvorm.
Bak de tomaatspiralen in 15 minuten bruin en gaar in de voorverwarmde oven. Vraag een volwassene om je te helpen met de oven. Als de bovenkant van de spiralen aan het einde van de oventijd te bruin wordt, kun je ze even afdekken met een stukje aluminiumfolie, zodat ze niet verbranden.

Vrije vertaling uit I can cook, fabulous fun for kids in the kitchen van Sally Brown & Kate Morris, Hamlyn.

De kinderen hebben ze met veel plezier gemaakt: bladerdeeg insmeren met tomatenpuree, kaas erover strooien, basilicumblaadjes klein scheuren en erover verdelen, deeg oprollen tot worst en plakjes ervan snijden.

We hadden een hele lading gemaakt, maar ze waren in no time op! Succes-nummer dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten