zaterdag 6 oktober 2012

Pure chocoladetaart met frambozen

Mijn I. had afgelopen week birthdaycakecamp.tumblr.com in Tiel waarbij de deelnemers gevraagd werd hun eigen baksel mee te nemen. I. keek me heel lief aan met de vraag "Wil jij die chocolade-taart met frambozen voor me bakken?" "Ja, natuurlijk!"

Zondagmorgen dook ik met T. en M. de keuken in........ T. gewapend met camera om het geheel goed vast te leggen voor 'het sitetje' (lees: deze blog.)

Het recept komt uit 'Eten enzo' van Janneke Vreugdenhil:

Ingrediënten
  • 250 gram pure chocolade met min. 70% cacao (bijv. swiss)
  • 250 gram roomboter
  • 4 grote eieren
  • 350 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 350 gram bloem, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram amandelen, fijngemalen
  • 200 gram (diepvries)frambozen
Extra
Springvorm van 24 cm
bekleed met bakpapier
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breek de chocolade en laat die samen met de boter smelten in een pannetje op laag vuur. Laat het mengel afkoelen tot lauw. Klop intussen de eieren met de suiker, vanille en een klein snufje zout tot een dikke vla.
Voeg bloem, bakpoeder en gemalen amandelen toe. Spatel het chocoladebotermengsel erdoor tot je een egaal beslag hebt, maar roer niet meer dan nodig. Schep er tweederde van de frambozen door. Schenk het beslag in de taartvorm en strooi de rest van de frambozen erover.
Bak de taart in 40-45 minuten in het midden van de oven. De bovenkant moet stevig aanvoelen, maar nog wel een beetje meegeven. Laat de taart afkoelen en haal hem pas daarna uit de vorm. Serveer hem met sterke espresso, verse frambozen en lobbige, ongezoete slagroom.

  Eerst werd alles wat we nodig hadden klaar gezet en afgewogen.


En werd de oven voorverwarmd op 180 graden.


Laat de chocolade samen met de boter op een laag vuur smelten en tot lauw afkoelen.


M. had eitjes-klutsdienst, 4 stuks in dit geval!!



Klop de eieren samen met suiker, vanille en snufje zout mooi schuimig tot een dikke vla.


Schep er de bloem, bakpoeder, amandelen, het chocoladebotermengsel voorzichtig doorheen en als laatste 2/3 van de frambozen.


Schep het beslag in een bakblik. Ik koos voor een rechthoekige, maar wat je leuk vind of voor handen hebt. En verdeel de achtergehouden frambozen erover. Bak de taart in 40-45 minuten in het midden van de oven.


En dan het leukste van het bakken van een taart......


de spatel (en beslagkom) schoon likken!!!!

De taart werd versierd met ouwels met het logo van Archief 2.0 ter ere van hun 5de verjaardag. 

Alsnog van harte gefeliciteerd en op naar de 10 jaar, Archief 2.0!!!!

4 opmerkingen:

  1. Er gaat inderdaad niks boven het schoonlikken van spatel en kom... en de taart was héérlijk! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had vanuit Tiel twee stukken meegenomen naar Oude Pekela en we vonden het alletwee erg lekker, dankjewel.

    BeantwoordenVerwijderen