dinsdag 29 januari 2019

Frambozen-yoghurttulband met ahornglazuur



Ik kreeg vandaag voor mijn verjaardag van manlief het kookboek Suqar van Greg en Lucy Malouf. Ik had al het boek Vegarabia van het echtpaar Malouf. Beide zijn echt prachtige kookboeken met hele leuke recepten. Ik bakte vandaag de frambozen-yoghurttulband. Mijn tulband bleek te klein voor het oorspronkelijke recept, dus ik heb de hoeveelheden wat aangepast.


IngrediĆ«nten voor de cake: 
  • 200 gram zachte boter 
  • 240 gram bloem + 2 eetlepels extra 
  • 1 theelepel bakpoeder 
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat 
  • snuf zout 
  • 200 gram Griekse yoghurt 
  • 1/2 vanille stokje 
  • 240 gram fijne kristalsuiker 
  • 150 gram eieren (ongeveer 3 grote eieren) 
  • 120 gram bevroren frambozen 


IngrediĆ«nten voor het glazuur: 
  • 20 gram boter 
  • 40 ml ahornsiroop 
  • 40 gram poedersuiker 
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt 

Materiaal: tulband, handmixer, taartrooster en steelpannetje


Vet de tulband in en bestuiven met 1 van de extra lepels bloem. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de bloem, bakpoeder, natriumcarbonaat en zout en zeef het geheel. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Meng het merg door de yoghurt.

Klop de boter met de suiker romig met de mixer. Voeg de eieren een voor een toe. Mis het geheel goed. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Zet de mixer op lage snelheid. Voeg om de beurt 1/3 bloemmengsel, 1/2 yoghurt, 1/3 bloemmengsel, 1/2 yoghurt en 1/3 bloemmengsel. Verhoog na iedere toevoeging de snelheid en meng alles 10 tot 20 seconde goed door elkaar.

Hak de bevroren frambozen in stukjes en schep tweede extra lepel bloem door de frambozen. Schep de frambozen voorzichtig door het cakebeslag en schep het beslag in de tulband en strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in 1 tot 1,5 uur gaar en goudbruin. Laat de tulband nadat je hem uit de oven haalt 15 minuten staan en stort hem dan op een taartrooster om verder af te koelen.

Maak de glazuur door de boter en ahornsiroop te verwarmen in het steelpannetje. Haal het pannetje van het vuur als de boter gesmolten is en voeg de poedersuiker toe en roer goed tot het glazuur glad is. Laat het iets afkoelen en roer er dan de yoghurt door. Begiet de cake met de glazuur.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten