woensdag 27 november 2013

Kruidnoten



Bij Sinterklaas horen natuurlijk pepernoten!! Wat we in de volksmond echter pepernoten noemen en wat de Pieten altijd strooien, zijn eigenlijk kruidnoten.
Echte pepernoten behoren tot de familie van de peper- of honingkoek. Ze zijn vierkant en zacht worden van hetzelfde deeg gemaakt als taai-taai. Kruidnoten behoren tot de familie van de speculaas. Dat zijn de kleine ronde harde koekjes die we allemaal kennen. Ze worden gebakken van deeg waar veel speculaaskruiden in verwerkt zijn. In de Sinterklaas-kinderkookles bakten we vandaag zelf kruidnoten, hier is het recept:

Ingrediƫnten:
150 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram bruine basterdsuiker
½ eetlepel speculaaskruiden
snufje zout
60 gram koude roomboter
± 30 ml melk
vershoudfolie en bakpapier

Meng het meel met de suiker, het zout en de speculaaskruiden. Snij de boter met twee messen in kleine stukjes, voeg de boter toe aan het meelmengsel en kneed alles tot een samenhangend deeg. Voeg beetje bij beetje de melk toe om een samenhangende bal te krijgen. Pak de deegbal in met vershoudfolie en laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg even door, vorm kleine balletjes en druk ze een beetje aan. Leg ze met een beetje tussenruimte op de bakplaat, anders plakken ze na het rijzen allemaal aan elkaar vast. Bak de kruidnoten in het midden van de oven gaar in 15 tot 20 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten