woensdag 4 december 2013

Pizza met mozzarella, pesto, Parmezaanse kaas en rucola


Een van de dingen die heel erg leuk is om zelf te maken, is pizza. Dus ter ere van Antipakjesavond 2013 vandaag het recept van mijn favoriete pizza!! We eten hier in huis regelmatig pizza. Sinds een paar jaar hebben we zelfs een echte rode Ferrari!! Nee, niet zo'n auto, maar de Ferrari pizza-oven!
Ja, het is weer zo'n apparaat dat veel plaats inneemt, maar deze wordt bij ons echt vaak gebruikt! En leveren echt lekkere pizza's op! In het recept ga ik voor het gemak uit van een gewone oven.
Ingrediënten voor het deeg:
  • 1 kilo bloem
  • 3 zakjes van 7 gram gedroogde gist
  • 35 gram suiker
  • 30 gram zout
  • 6,5 dl lauwwarm water
Ingrediënten voor de topping:
  • pakje gezeefde tomaat
  • bolletje mozzarella
  • bakje pesto
  • Parmezaanse kaas
  • zakje rucola

Zeef de bloem en het zout op een schoon werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Roer in een kan gist, suiker, olijfolie en water door elkaar, laat het mengsel een paar minuten staan en giet het daarna in het kuiltje in de bloem. Roer de bloem geleidelijk met een vork van de zijkanten los en door de vloeistof. Ga hiermee door en neem steeds grotere hoeveelheden bloem tegelijk, tot de vloeistof verzadigd is. Bestuif nu je handen met wat bloem en werk daarmee de rest van de bloem door de massa. Blijf kneden tot je een mooi glad en elastisch deeg hebt.

Verdeel het deeg in 8 porties. Je kunt het nu meteen gebruiken (of even in de koelkast bewaren voor gebruik dezelfde dag) of voor een andere keer bewaren in de vriezer. Verpak de ballen die je voor een andere keer wilt bewaren in vershoudfolie en vries ze in.

Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol iedere deegbal uit tot een pizza van ongeveer 20 cm. Scheur evenveel stukken aluminiumfolie af en vet deze in met een beetje olijfolie en bestrooi met wat bloem. Leg de uitgerolde pizza op zo'n stuk aluminiumfolie, bestrooi de pizza met een beetje bloem en nu kun je een tweede pizza op aluminiumfolie hier weer boven op leggen. Dek de laatste af met vershoudfolie.

Nu ben je klaar om je pizza's te gaan beleggen. Verwarm de oven voor op de hoogste stand, neem je bakplaten uit de oven. (Ik weet, je kunt ze ook mee voorverwarmen, maar ik vind het dan zo'n gedoe om je belegde pizza's netjes op de bakplaat te krijgen. Tenzij je natuurlijk zo'n pizzaschep hebt om hele pizza's te verplaatsen, dan kun je je bakplaten wel mee voorverwarmen.)
Leg een pizzabodem op je bakplaat en besmeer hem met de gezeefde tomaten. Leg er dunne plakjes mozzarella op en schep op ieder plakje mozzarella een beetje pesto. Schuif de pizza meteen in de oven en bak hem gaar in 8–10 minuten. Bestrooi de pizza als hij uit de oven komt met versgeraspte Parmezaanse kaas en beleg met blaadjes rucola. 


Als topping kun je natuurlijk kiezen wat je zelf lekker vind. Dit is mijn favoriet. Mijn kinderen vinden deze ook lekker. Een van hun andere favoriet is 'droogworst'  (=boerenmetworst), zwarte olijven,  geraspte gewone belegen kaas en italiaanse kruiden.


Wat is jouw favoriete topping?








Geen opmerkingen:

Een reactie posten