zaterdag 2 februari 2019

Franse uiensoep met kaascrouton



Ik had deze week gekozen voor Franse uiensoep voor Overheerlijk Overblijven, wat ik eerlijk gezegd best spannend vond, omdat ik me afvroeg of veel kinderen uiensoep eten?

Gelukkig lusten veel kinderen op basisschool De Wereldster, want er werd echt goed gegeten! Voor sommige kinderen was het nieuw, maar door hen werd er goed geproefd!

Ik gebruikte vandaag trouwens deze voorgesneden uienmix, heel handig.


Ingrediënten:
  • 750 gram uien (rode en witte uien)
  • 2 tenen knoflook gehakt
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 3 eetlepels verse peterselie
  • 1 flinke theelepel Provençaalse kruiden
  • 1 laurierblaadje
  • 40 gram boter
  • 3 liter water
  • 3 runderbouillonblokjes
  • 200 ml appelsap of 100 ml witte wijn
  • peper en zout
  • stokbrood
  • 150 gram belegen of gruyère kaas


Materiaal: pan met dikke bodem, bakplaat en bakpapier

Smelt de boter en voeg de uien toe. Bak de uien even flink aan en zet het vuur laag. Voeg de knoflook, bruine basterdsuiker, verse tijm, peterselie, Provençaalse kruiden en laurierblaadje toe. Breng op smaak met wat peper en zout.

Laat de uien op laag vuur 30 minuten stoven, zodat ze lekker karameliseren. Voeg het water, bouillonblokjes en appelsap. Breng het geheel aan de kook en laat nog 15 minuten koken.
Verwarm de ovengrill voor. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Snij het stokbrood in plakjes. Rasp de kaas en bestrooi de stokbroodjes met de kaas. Bak de broodjes 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

Breng de soep indien gewenst nog verder op smaak met peper en zout en verwijder het laurierblaadje. Serveer de soep met de kaascroutons. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten